Raitismajan historiaa

Finlands svenska nykterhetsförbund (FSN) osti tontin Äkäslompolosta, Yllästunturin kupeesta, jo vuonna 1964. Tähän aikaan kylässä ei ollut vielä sähköä tai kunnollisia teitä, eikä lasketteluhissejä tai -rinteitäkään näkynyt: Erämaaelämä ja mahtava tunturimaisema houkuttelivat puoleensa. Ensimmäinen tunturimaja rakennettiin yhteisin voimin talkoohengessä. Talo nimettiin Raitismajaksi ja juhlalliset avajaiset pidettiin vuonna 1968.

Tavoitteena oli tarjota kaikille kiinnostuneille mahdollisuus vierailla Lapin mahtavassa luonnossa ja viettää yhteistä aikaa ilman alkoholia. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi järjestettiin halpoja ryhmämatkoja, ja kaikki osallistuivat ruuanlaittoon ja siivoamiseen. Syksyisin Lappiin lähdettiin samoilemaan ja kevättalvisin hiihtoladut kutsuivat. Raitismajalla kävi vuosittain tuhansia vieraita.

Ahkeran käytön ansiosta Raitismaja sai vuonna 1978 kokea suuren uudistuksen: talo remontoitiin ja Raitismajaa suurennettiin.  Raitismajassa oli tällöin yhteensä 16 neljän hengen huonetta. Lisäksi Raitismaja varustettiin sähkösaunoilla ja öljylämmityksellä.

Vuodesta 1964 Yllästunturi ja sen lähiseutu ovat muuttuneet valtavasti: Kaukaisesta, harvan henkilön tuntemasta erämaa-alueesta on kehittynyt yksi Suomen moderneimmista hiihto- ja laskettelukeskuksista.  Vanha Raitismaja oli kulunut ja uudistuksen tarpeessa, kun vaatimukset kehityksen myötä muuttuivat. Pian liitolla oli kaksi vaihtoehtoa; joko tehdä täysremontti tai rakentaa vanhan talon tilalle uusi rakennus. Kuten huomaatte, FSN valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon, ja elokuussa 1989 nykyinen Raitismaja voitiin vihkiä käyttöön.

Raitismajan alkuaikana asetettu tavoite on pysynyt, ja on edelleen sama kuin vuonna 1964: tarjota alkoholiton ja huumausaineeton virkistysmahdollisuus. Tunturimaja on avoinna kaikille kiinnostuneille, jotka Raitismajalla vieraillessaan hyväksyy periaatteemme. Erityisiä kohderyhmiä ovat Lapinmatkan järjestämistä toivovat organisaatiot, koulut, yhdistykset ja yritykset, jotka järjestävät esimerkiksi kursseja, leirikouluja, rippi-, hiihto- ja nuorisoleirejä sekä eläkeläismatkoja. Myös yksittäiset henkilöt, perheet ja pienemmät seurueet ovat tietysti tervetulleita Raitismajalle vuoden ympäri!

Toiminnan ohjaamiseksi Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik on perustanut osakeyhtiön nimeltä Ab Raitismaja Oy. Tällä hetkellä kaikki osakkeet ovat Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik:in omistuksessa. Operatiivinen johto hoidetaan Vaasan konttorista; keittiöemäntä ja muu keittiöhenkilökunta ovat Lapista.


Vanha Raitismaja

Old Raitismaja

 

 

Uusi rakennus valmistui vuonna 1989